JANE 8 juni - nieuwsbrief

Dit Jonge Ambtenaren Netwerk Event wil je niet missen!

Met deze nieuwsbrief geven we je een sneak peak voor de JANE 2022 en hopen we jullie vooral te inspireren om in grote getalen te komen en elkaar te ontmoeten. Het thema dit jaar is Jong én Ervaren: wij hebben ontzettend veel zin om met jullie hierover in gesprek te gaan. Daarnaast hebben we vier enthousiaste organisaties en vier sprekers gevonden. Zij zullen jullie deze middag handvatten meegeven om zowel jou, jouw jonge ambtenaren netwerk (JAN) én jouw organisatie verder mee te ontwikkelen. Lees snel verder hoe we dat gaan organiseren op 8 juni in Leiden.

Heb je je nog niet opgegeven, of ken je collega’s die zich nog niet hebben opgegeven? Woon je verder weg van Leiden, maar inspireert onze ‘top 5 activiteiten voor onderweg’ je om de reis te wagen? Geef je dan snel op via deze link!

Ontmoet de sprekers

We zijn ontzettend trots dat we voor de JANE drie krachtige sprekers hebben, en net zo trots op ons bestuurslid Djulianti van de Ven die ons door de dag gaat leiden. Benieuwd naar deze sprankelende sprekers en welke verrassing wij verder voor jullie hebben? Lees hieronder snel verder. 

Pim van Vliet

De gemeentesecretaris van Leiden verwelkomt ons met de opening in haar stad. Sinds oktober 2018 vervult zij haar huidige functie binnen de gemeente Leiden, en daarnaast is zij sinds 2021 voorzitter van de vereniging van gemeentesecretarissen. Pim van Vliet staat binnen haar organisatie bekend als een bevlogen directeur, en we zijn daarom blij dat zij dit event met ons gaat aftrappen.

Bart Lukkes 

Als voormalig topsporter heeft Bart Lukkes binnen de roeisport in de categorie lichte dubbelvier zilver behaald op het EK en brons bij het WK in 2019. Inmiddels stort Bart zich op een carrière bij het hoogheemraadschap van Rijnland. We zijn benieuwd hoe zijn ervaring in de topsport zich nu vertaalt naar zijn inzet binnen de overheid, en wat wij hier allen van kunnen opsteken. 

Michelle Kames

Enkele maanden geleden is Michelle Kames verkozen tot Jonge Ambtenaar van het jaar 2022! Op een dagelijkse basis zet Michelle zich in bij de gemeente Den Haag, maar op de middag van 8 juni verrijkt ze ons met haar ideeën over netwerken en het thema Jong en Ervaren. 

Ston en Stowie

JONG Waterbeheer laat je graag kennismaken met Ston en Stowie! Ston, die ervaren collega die ogenschijnlijk niet zit te wachten op verandering. En Stowie, de arrogante snotneus die vol bravoure de porseleinkast in dendert. Ze wíllen wel samenwerken, maar op de een of andere manier komt het niet lekker van de grond. En dat terwijl we de kennis en kwaliteiten van de verschillende generaties zo hard nodig hebben om de opgaven van morgen aan te kunnen pakken. JONG Waterbeheer doet uit de doeken hoe je met een ‘theelepeltje nieuwsgierigheid per dag’ de chemie in de samenwerking kunt terugbrengen.

Djulianti van de Ven

Sinds 2021 bestuurslid bij FUTUR, gericht op opinie en onderzoek. Met een ontzettend scherpe blik en oneindige nieuwsgierigheid zorgt Djulianti binnen het FUTUR bestuur voor verfrissende blikken en connecties. Op 8 juni gaat zij, als trotse ambtenaar bij gemeente Leiden, ons meenemen door de JANE. 

Een blik op de workshops 

Tijdens de JANE staan er welgeteld vier partijen klaar om met jullie mooie workshops te doorlopen. Op de dag zelf liggen er kaartjes klaar voor de twee workshoprondes. Let op: zijn de kaartjes op? Dan zit de desbetreffende workshop voor die ronde vol. Het loont dus om tijdig bij de lunch aanwezig te zijn om de workshops die jou het meeste aanspreken ook daadwerkelijk te verzilveren. 

Bereid je alvast voor met onderstaande info:

YEP - Co-creatie sessie: Hoe ontwikkel ik mijn JAN door? 

In deze sessie staan een of twee vragen centraal die middels een brainstormmethode (force fitting) door de groep verder uitgeplozen worden. Naderhand ontvang je een hand-out die jou in staat stelt om deze methode ook zelf in jouw eigen organisatie toe te passen. Voor deze sessie bedenken wij enkele vraagstukken die behandelt kunnen worden, maar er is zeker ook ruimte om je eigen vraag in te dienen! Heb jij een vraag die je hier graag behandelt wilt zien? Mail het dan naar infofutur@gmail.com (wie weet leggen we dan alvast een kaartje voor je achter 😉). 

Jeij - Personal branding: wie zijn wij als netwerk? 

Of je wilt of niet, jij en je netwerk hebben een bepaalde uitstraling. Een eigen identiteit. Waarom is jouw netwerk opgericht en nog belangrijk, waar wil je heen? Tijdens deze workshops wordt op interactieve wijze besproken wat personal branding is en hoe je jouw personal branding naar een hoger niveau tilt.

JONG Waterbeheer - Het Ecosysteem op de werkvloer

In een ecosysteem hebben alle schakels een onmisbare functie. Ze zijn van elkaar afhankelijk en vullen elkaar aan. Wat kunnen we leren als we onze werkomgeving als ecosysteem bekijken? JONG waterbeheer neemt je langs voorbeelden uit de natuur over samenwerken en diversiteit. In gesprek ervaren we hoe ook diversiteit aan generaties bijdraagt aan een gezond ecosysteem op de werkvloer en hoe je dit als jongerennetwerk binnen je organisatie kunt aanjagen.

CNV Jongeren - Druk of geluk

1 miljoen Nederlanders hebben last van burn-out klachten en een kwart daarvan zijn jonge werknemers (25-35 jaar!). Het is dus belangrijk om met je team het gesprek over werkdruk te kunnen voeren, zonder dat het meteen een beladen onderwerp wordt. Wil jij weten hoe? Tijdens deze interactieve workshop gaan we met jou het gesprek aan. We nemen de kennis uit ons traject ‘Druk of Geluk’ mee en delen ervaringen met elkaar uit.

‘Druk of Geluk?’ is een initiatief van CNV Jongeren waarbij jonge medewerkers worden getraind tot Change Agent. Zij gaan vervolgens zelf in hun eigen organisatie aan de slag met kleine of grote oplossingen. Aan de workshop 8 juni kan ieder deelnemen. Jonge provincieambtenaren kunnen zich daarnaast voor het grotere traject aanmelden. 

5 dingen om te doen onderweg... 

Laten we eerlijk zijn: Leiden ligt niet bij iedereen om de hoek. Tegelijkertijd is het wel een plek die vanuit zowel het noorden als het zuiden met het OV goed bereikbaar is. En laten we werkzaam zijn in de tijd van het hybride werken. Om jouw JAN te inspireren om toch de tocht naar Leiden te maken, hier een top 5 van activiteiten die jij (of jullie) kunnen ondernemen.

2. Luister Radio Weetlust over de European City of Science 2022: Leiden! 

Leiden is dit jaar European City of Science, wat betekent dat er momenteel een wetenschapsfestival van 365 dagen gaande is. Op Sleutelstad.fm is er elke ochtend tussen 8.00-9.00 een radioprogramma met daarin aandacht voor activiteiten op die dag, en interviews met interessante gasten. Het thema van de dag 8 juni is Oceaan. En laten we eerlijk zijn, dat is voor iedere Nederlander een interessant thema toch? Verrijk jezelf daarom in de ochtend en kom in de stemming door Sleutelstad.fm aan te zetten! Mocht dit thema je minder aanspreken, dan is via deze link ook veel terug te luisteren.

2. Plan een overleg in met je JAN

Ga je met je bestuur op pad? Bereid je voor op een goede roadtrip, en gebruik de tijd op het spoor (of in de auto) om te overleggen over jullie doelen voor het komende jaar, en wat jullie uit de JANE zouden willen halen. Zo kom je vol energie de dag in, en heb je op de terugweg genoeg stof om jullie ideeën verder mee uit te bouwen.

3. Laat je inspireren 

Als European City of Science 2022 heeft Leiden jullie veel meer te bieden dan alleen de JANE. Heb je een lange trip voor de boeg? Kijk of je er een citytrip van kan maken, en dompel jezelf daarna onder in alle activiteiten die Leiden verder te bieden heeft! Wie weet is het zelfs te ondernemen met leden van andere JAN besturen.

4. Rust een beetje uit

Het zijn hectische tijden: ministeries zijn druk bezig met de uitvoering van beleid, de gemeenteraadsverkiezingen zijn net achter de rug, en waterschappen en provincies maken zich langzaam op voor hun verkiezingen. Niet verkeerd om je moment in de trein te gebruiken om even afstand te nemen en een rustmoment te pakken. Achter het stuur hopen we natuurlijk wel dat je de ogen goed open houdt 😉 .

5. Laat je stem horen! 

Publiek Denken heeft een onderzoek gericht op jonge en aankomende ambtenaren. Daar zijn wij als FUTUR natuurlijk heel erg voor! Met een enquete wil Publiek Denken achterhalen door welke motieven jonge ambtenaren worden gedreven, en waarom jonge ambtenaren een bepaalde werkgever kiezen. Ook jouw stem is hierin van belang! Met enkele minuten breng ook jij organisaties en young professionals een stapje dichter bij elkaar. Dank alvast voor je hulp!

PLNT is dé plek om te zijn! 

PLNT is een bekende plek in Leiden. Een locatie waar innovatie en ondernemerschap samenkomen en waar mensen elkaar kunnen inspireren. En niet te vergeten: een plek met heerlijk eten en een prachtig dakterras om bij mooi weer een drankje samen te nuttigen. Twee grote voordelen van deze locatie:

  1. Het is 10 minuten lopen van Leiden Centraal. 
  2. Heb je een korte workcall tussendoor? Neem dan gerust even plek in het café.


Hey jonge ambtenaar, zet je netwerk op de kaart!

FUTUR verzamelt alle jonge ambtenarennetwerken van Nederland.
Zorg dat jouw netwerk er bij staat!