Gezocht: Jong én Ervaren!

Het thema voor de Jonge Ambtenaar van het Jaar verkiezing, het Jonge Ambtenaar Netwerk van het Jaar én de FUTURPROOF award 2022 is Jong én Ervaren. Jong en dan óók nog ervaren?! Dat kan toch helemaal niet! Jazeker wel! Er wordt tegenwoordig vaak alleen naar het ‘papiertje’ en jaren in een functie gewerkt gekeken terwijl er zeeën van andere ervaring en kennis aanwezig is.

VERKIEZING JONGE AMBTENAAR VAN HET JAAR 2022 (JAVHJ22)

FUTUR gaat op zoek naar de Jong én Ervaren Ambtenaar van het Jaar 2022! Vaak zien werkgevers of collega's de jonge ambtenaar óók als een onervaren ambtenaar. Dit is in de praktijk zeker niet waar! Ervaring komt in vele vormen en maten, en wordt door jonge ambtenaren al vroeg opgedaan. Zo starten velen al op jonge leeftijd met het opdoen van ervaring met een bijbaantje, of zetten zich in voor de maatschappij via vrijwilligerswerk. Daarnaast kan een jonge ambtenaar (tot 36 jaar) er al heel wat mooie jaren aan ervaring bij de overheid op hebben zitten!

FUTUR is nieuwsgierig naar alle mooie ervaringsverhalen die de jonge ambtenaren van Nederland te bieden hebben en gaat daarom op zoek naar de Jong én Ervaren Ambtenaar van het Jaar 2022.

De winnaar staat als ambassadeur voor jonge ambtenaren volop in de belangstelling, net als de organisatie waar de jonge ambtenaar werkt. Naast de eervolle titel ontvangt de winnaar een prachtig kunstwerk én een fantastische ervaring. De Jonge Ambtenaar van het Jaar is een geliefd spreker op congressen en events en treedt daarnaast ook toe tot de jury van overheidsorganisatie van het jaar (georganiseerd door de VOM).

Het profiel van de Jonge Ambtenaar van het Jaar

De Jong én Ervaren Ambtenaar van het Jaar 2022 omvat tenminste:

 • Is vasthoudend toont nieuwe inzichten en laat zich niet zomaar uit het veld slaan
 • Kan flexibel reageren op de verwachtingen die worden geschept
 • Is kritisch op de meer ervaren collega’s en gaat niet overal van uit
 • Toont lef om te laten zien dat je wél iets kan!
 • Is niet ouder dan 35

Verkiezing FUTURPROOF organisatie 2022 (FPA22)

De FUTURPROOF award wordt ieder jaar uitgereikt aan de overheidsorganisatie die voorop loopt met verjongen en toekomstgericht is. FUTUR gaat voor de FUTURPROOF award van 2022 op zoek naar de overheidsorganisatie die niet bang is haar jonge medewerkers te vertrouwen en de kennis en ervaring van jonge ambtenaren binnen de organisatie optimaal weet te benutten. Want óók de jonge ambtenaren brengen een schat aan ervaring mee!  

Profiel FUTURPROOF award

De FUTURPROOF publieke organisatie 2022 omvat tenminste:

 • Deelt actief ervaringen tussen de  werknemers, jong en oud
 • Straalt actief uit dat er geen drempels zijn om iets te kunnen leren en bereiken
 • Laat iemand die jong is ook zijn ervaring gehoord worden, door bijvoorbeeld ook juniors beslissingen te laten nemen

VERKIEZING JONGE AMBTENAREN NETWERK VAN HET JAAR 2022 (JAN22)

Dit jaar wordt voor het eerst de Jong Ambtenaren Netwerk award uitgedeeld! FUTUR zou niet bestaan zonder de jonge netwerken die bij ons aangesloten zijn, en om deze netwerken nog eens extra in het zonnetje te zetten kiezen we dit jaar hét jonge netwerk dat het meest doet voor zijn leden. Ook hier is het thema: Jong én Ervaren”.

Maar wat bedoelen we nou met Jong én Ervaren..? Er wordt vaak gedacht dat jonge ambtenaren (of young professionals an sich) niet ervaren genoeg zijn om bijvoorbeeld beslisingen te kunnen nemen of beleid zelfstandig te kunnen schrijven. Dit is gebaseerd op oude denkwijzen, iedereen die een bijbaan gehad heeft, vrijwilligers werk gedaan heeft of actief is bij een vereniging heeft (werk) ervaring opgebouwd. Óok kijkt de jonge ambtenaar geheel anders tegen uitdagingen aan dan iemand die er al jaren werkt, wat tot nieuwe oplossingen kan leiden!

Profiel Jonge Ambtenaren Netwerk van het Jaar

Hét Jonge Ambtenaren Netwerk van het Jaar 2022 omvat tenminste:

 • Gaat actief in gesprek met management/ directie om kansen te creëren
 • Stimuleert leden om hun ‘podium’ te pakken
 • Draagt uit dat het jonge lid óok ervaren is
 • Is aangesloten bij FUTUR

VERKIEZINGSFEEST

Op 26 september sluit de nominatieperiode voor de Jonge Ambtenaar van het Jaar, Jonge Ambtenaren Netwerk van het Jaar en de FUTURPROOF award. De winnaars worden bekend gemaakt op het verkiezingsfeest op 20 januari 2022.

NOMINEREN EN AANMELDEN

Ben jij wie wij zoeken? Of weet je meteen welke collega wij bedoelen? Werk je bij een organisatie die vertrouwd op jouw ervaring of ken je een organisatie die dit doet? Of het netwerk van de Jonge Ambtenaren? Wij zoeken inspirerende voorbeelden! Nomineer je of een organisatie, hem of haar of jezelf nu!

Het nomineren kan vanaf 29 augustus tot 26 september 2021:

 1. Nomineren Jonge Ambtenaren van het Jaar
 2. Nomineren FUTURPROOF organisatie 
 3. Nomineren Jonge Ambtenaren Netwerk van het Jaar 

Hey jonge ambtenaar, zet je netwerk op de kaart!

FUTUR verzamelt alle jonge ambtenarennetwerken van Nederland.
Zorg dat jouw netwerk er bij staat!