Finalisten eerste FUTURPROOF award bekend

Gemeente Stichtse Vecht, gemeente Zaanstad en de gemeente Hengelo maken kans op de eerste FUTURPROOF award. Dit jaar wordt deze award voor het eerst uitgereikt aan een overheidsorganisatie die anticipeert op de toekomst en inzet op verjonging. Tijdens de finaleavond van de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar op 18 januari 2018 krijgt de organisatie die voorop loopt de award.

Initiatief voor deze prijs ligt bij FUTUR in samenwerking met Jong Beleg, het jonge ambtenaren netwerk van de gemeente Alkmaar. Jelle Daalderop van Jong Beleg geeft aan: “We zien dat verjonging inmiddels bij veel organisaties op de agenda staat, maar dat er vaak geen concreet beeld is bij hoe dat aan te pakken”.  Met deze award wil FUTUR erkenning geven aan de inzet van de winnende organisatie en tegelijkertijd een positief voorbeeld geven van een goed verjongingsbeleid om andere organisaties te inspireren.

Deze drie finalisten zijn geselecteerd uit een longlist met tien overheidsorganisaties door een selectiecommissie bestaande uit jonge ambtenaren vanuit FUTUR, Jong Beleg, NewPublic en Jong&Fris. Wat opviel bij de drie finalisten is de sense of urgency voor het verjongen van de organisatie. Gemeenten Stichtse Vecht viel daarnaast op door hun 360 graden andere aanpak als het gaat om werven van jong talent. Gemeente Hengelo viel op door een gedurfde campagne en actieve benadering van de doelgroep. Gemeente Zaanstad maakte nieuwsgierig door juist te kiezen voor een meer organische benadering van het verjongingsvraagstuk.

Emke Westra, voorzitter FUTUR: “Verjonging is geen doel op zich, maar een manier om de organisatie toekomstbestendig te maken. Dat betekent niet alleen jongeren aannemen, maar ook aansluiten bij de behoeften en ambities van jongere generaties. Geef als organisatie ruimte voor creativiteit, creëer een veilige omgeving waar fouten gemaakt mogen worden en stimuleer de samenwerking tussen jong en oud.”

De komende tijd gaan afvaardigingen van de selectiecommissie op bezoek bij de drie organisaties. Op donderdagavond 18 januari wordt in poppodium Annabel te Rotterdam de winnaar bekend gemaakt. Meld je hier aan als je aanwezig wilt zijn bij de uitslag.