Een succesvolle PROZHA x FUTUR Ontmoet op 17 Februari

Op vrijdag 17 Februari kwam een grote groep jonge ambtenaren samen tijdens Prozha x FUTUR Ontmoet.

Deze keer hebben FUTUR en Prozha, het jongeren netwerk van Provincie Zuid-Holland, de handen ineengeslagen. Michiel Nijdam, Port of Rotterdam, en gedeputeerde Jeannette Baljeu gingen in gesprek met de aanwezig jonge ambtenaren over de verduurzaming van de Rotterdamse haven. Over de rol van de provincie Zuid-Holland, provinciale doelstellingen en de stikstofproblematiek die verduurzaming in de haven bemoeilijkt.

"De provincie wil de Zuid-Hollandse industrie en maritieme sector behouden en versterken, onder meer door steun aan de benodigde energietransitie." - trapte Jeannette Baljeu af. "De Provincie Zuid-Holland voelt hiervoor een grote urgentie en zet zich hiervoor in met haar regionale partners. Focus ligt op waterstoftransitie en circulariteit."

Rotterdam is als Port van Europa een inspirator op het wereldtoneel, daar waren beiden het mee eens. De Provincie Zuid-Holland investeerd met Gemeente Rotterdam en andere regionale partners (zoals InnovationQuarter en Deltalinqs), o.a. met Europese gelden, in projecten die bijdragen aan verduurzaming. Ook zetten zij zich in op het gebruik van walstroom zoals bijvoorbeeld in Vlaardingen (DFDS).

Buiten China is de Rotterdamse Haven nog altijd de grootste haven van de wereld en daarmee dus inspirator voor diverse werelddelen. De missie van de Rotterdamse Haven sluit aan bij vraagstukken van deze tijd en de ambities van de Provincie Zuid-Holland; creëren van economische en maatschappelijke waarde door samen met klanten en stakeholders duurzame groei te realiseren in de haven van wereldklasse. Michiel Nijdam vertelde over de speerpunten van de Rotterdamse Haven; "Wij richten ons op 3 speerpunten; (1) Slimme partner in logistieke ketens, (2) Versneller van de verduurzaming van de haven en (3) Ondernemende en slagvaardige organisatie." Vanuit het publiek werd aan Michiel Nijdam gevraagd hoe de Rotterdamse Haven er in 2050 uit zal zien. "We zijn dan op weg naar CO2-neutraliteit in 2050, weten toekomstbestendige ladingstromen en activiteiten aan te trekken en kunnen rendabel investeren in verduurzaming." - aldus Michiel Nijdam.

Vanuit het publiek kwamen ook prikkelende vragen en stellingen over de verhouding tussen inzetten op duurzaamheid maar toch ook economische groei willen blijven stimuleren om de Rotterdamse Haven rendabel te houden. Hierop ontstonden mooie gesprekken tussen de pannelleden en het publiek. Volgens het panel hoeft economische groei niet te betekenen dat je daarmee altijd niet-duurzaam bezig bent. Volgens Michiel Nijdam is verduurzaming en vergroening juist mogelijk wanneer je zorgt dat er economische groei is, waardoor men financieel kan investeren in duurzame alternatieven. "En dat gaat niet van de een op de andere dag" - Aldus Jeannette Baljeu.

Na het panelgesprek ging A&O Provincies samen met de Provincie Zuid-Holland in gesprek over 'Werkgeluk' bij jonge ambtenaren. Bijvoorbeeld over zingeving; 'Waar kom je je bed voor uit'?, Wat is jouw motivatie?, Hoe beschrijf jij je werk en wat draagt dit bij aan de houding ten opzichte van jouw werk?, Wat zijn jouw verwachtingen en waar kijk je dan het meest naar uit tijdens je werk? Het is belangrijk om zingeving in jouw werk te vinden. Balanshouden tussen een carrieretijger en werken vanuit passie. Hiervoor werden diverse tools gepresenteerd aan de jonge ambtenaren.

Afsluitend was er nog een uur tijd voor een mooi netwerkmoment onder het genot van een heerlijke lunch. Ook bood dit een moment om een nieuwe profielfoto te laten schieten door Michiel Nijdam!

Wil jij bij een volgend FUTUR Evenement aanwezig zijn?! Houd dan onze website en LinkedIn in de gaten. Meld je aan voor de nieuwsbrief om niks te missen!

Hey jonge ambtenaar, zet je netwerk op de kaart!

FUTUR verzamelt alle jonge ambtenarennetwerken van Nederland.
Zorg dat jouw netwerk er bij staat!