De vier finalisten van #JAvhJ18 zijn bekend!

Uit de shortlist van tien kandidaten die in de race waren voor de titel Jonge Ambtenaar van het Jaar 2018 zijn vier finalisten gekozen!  Jelle van Haaster, Shirley Elands, Wouter Struijk en Dwight van van de Vijver zijn de #verandervoerders waar FUTUR naar op zoek is! Lees hieronder alles over de vier kandidaten!

Elk jaar organiseert FUTUR de verkiezing van de Jonge Ambtenaar van het Jaar (JAvhJ) om jonge ambtenaren in de spotlights te zetten. Dit jaar is het thema ‘Verandervoerders’. Met een buitenwereld die constant in beweging is, kan de overheid niet blijven doen wat ze altijd al deed. Verandering is geen doel op zich, maar een middel om bij de tijd te blijven. Veel overheidsorganisaties proberen te anticiperen op komende ontwikkelingen. Jonge ambtenaren spelen hierin een belangrijke rol. Ze worden niet belemmerd door ervaring en doordat ze zijn opgegroeid in een andere generatie, kijken zij anders naar de wereld. Zij zien veranderingen vaak sneller aankomen en kunnen dat vertalen naar hun werk. Wat door de een als baanbrekend wordt gezien wordt door een jonge ambtenaar als een vanzelfsprekendheid ervaren.

Dit jaar is FUTUR op zoek naar deze ‘Verandervoerders’, jonge ambtenaren die verandering voortbrengen. Dat kunnen jonge professionals zijn die het werk net even anders aanpakken, die zorgen voor vernieuwing in de organisatie of die op innovatieve wijze werken aan maatschappelijke thema’s. Het gaat om ambtenaren die lef hebben, vernieuwend zijn en bijdragen aan succesvolle veranderingen. Ze zien wat nodig is voor de maatschappij en voor hun organisatie en weten daarop goed te anticiperen. Ze lopen voorop in verandering en weten anderen mee te krijgen. Het gaat om professionals tot de leeftijd van 36 jaar met een hart voor publieke zaak en zich 100% inzetten om een verschil te maken.

Op donderdag 18 januari nemen Dwight, Shirley, Wouter en Jelle het tegen elkaar op tijdens de verkiezingsavond in poppodium Annabel Rotterdam. Op deze avond wordt de winnaar gekozen – hij of zij mag zich een jaar lang de Jonge Ambtenaar van het Jaar noemen! Daarnaast wordt dan de publieksprijs uitgereikt!

Wil je bij de verkiezingsavond aanwezig zijn?

De finalisten

Dwight van van de vijver - Inspecteur en landelijk projectleider, Politie

Als wijkagent zag ik de kloof tussen bevolkingsgroepen, collega’s, jongeren en instanties groeien. Kijkend naar onze eigen organisatie en onze rol in de samenleving besloot ik mijn stem via ‘spoken word’ en ‘rap’ in te zetten om de nuance en verbinding te zoeken aan de hand van het thema etnisch profileren. Inmiddels ben ik inspecteur en beweeg ik tussen de straat, professionals, de gehele organisatie en adviseer ik leden uit de tweede kamer. Ik geef om alle mensen en zoek naar duurzame constructieve verbinding. Dit leg ik regelmatig op vernieuwende wijze uit op televisie en radio als boegbeeld voor de politie. De wijken in Nederland veiliger maken is iets waar wij als politie naar streven in samenwerking met Gemeenten, Jongerenwerkers en andere instanties. Naast traditioneel “boeven vangen” zie ik een grote meerwaarde in samen zoeken naar manieren om “boef worden” te voorkomen. Door nu onder andere te werken aan inclusie hoop ik te bouwen aan een samenleving waar iedereen gelijkwaardig is, mee mag doen en vooral mee wil doen. Daarbij is mijn mond mijn beste wapen!

Shirley Elands - Innovatie adviseur, Kadaster

In mijn functie van innovatie adviseur probeer ik het Kadaster te bewegen tot kortcyclische innovaties. d.m.v. het implementeren van methodieken zoals ‘lean start-up’ en ‘design thinking’ waarbij de gebruiker centraal staat.

Ik geloof in innoveren in multidisciplinaire teams, samen met het bedrijfsleven en kennisinstituten. Samen met o.a. Hogeschool Windesheim en gemeente Zwolle heb ik een co-workingspace geopend en een makerspace gerealiseerd. Daarnaast zet ik ook hackathons in, waarbij open data sets slim worden gecombineerd, om maatschappelijke vraagstukken o.b.v. nieuwe inzichten en technologieën te beantwoorden.

Naast deze werkzaamheden heb ik in de rol van team lead een applicatie ontwikkeld voor dementerenden. Deze applicatie ondersteund aangedane hersenfuncties d.m.v. Mixed Reality en Machine Learning.

Als vrijwilliger heb ik vanuit de EU mijzelf ingezet voor Nepal en als start-up consultant in Indonesië. Als spreker deel ik graag ik mijn ideeen en ervaringen met anderen en en heeft ze zich als coach voor o.a. de TEDx Awards ingezet.
In 2015 behaalde ik mijn master Entrepreneurship aan RSM met de I WILL statement: ‘I WILL challenge conformity and cultivate innovation’.
Tijdens mijn studie heb ik als trainee bij het Nederlandse consulaat-generaal in Miami gewerkt, gestudeerd aan o.a. Fudan University in Shanghai, als team captain de regional finals in Londen van de Hult Prize Awards behaald en een Nyenrode scholarship toegewezen gekregen o.b.v. haar “remarkable talent, knowledge and team spirit”

Jelle Haaster - Promovendus, Ministerie van Defensie

Vaak komt het voor dat er geen gebaand pad is voor innovatieve procedures of technologieën binnen de overheid. Voorbeelden uit mijn eigen ervaring: Mag ik met een onderhuids NFC-implantaat een beveiligde ruimte binnen? Mag ik appen met stamoudsten in uitzendgebied? Mag ik meekijken met een patrouille via virtual reality? Mag ik zelf apps uitbrengen voor mijn collega’s?
Ik geloof dat wij als de jongste 11% binnen de overheid, de jonge ambtenaren tot 36 jaar, een functie hebben om dit soort nieuwe technologieën bij de overheid naar binnen te duwen. Ook al zegt leeftijd niets over innovatieve mind-set, een gemiddelde leeftijd van 48 jaar binnen het ambtenarenbestand is aan de hoge kant. De formatieve ervaringen van het geboortejaar 1969 zien er toch behoorlijk anders uit dan die van de jonge ambtenaar.
Wij als jonge ambtenaren kunnen de 21e eeuw en de ‘tech’ die daarbij hoort bij de overheid naar binnen trekken. Dat zie ik als onze taak en wat onze leeftijdgenoten buiten de overheid van ons mogen verwachten.

Wouter Struijk - Beleidsadviseur jeugd en onderwijs, gemeente Schiedam

Mijn naam is Wouter Struijk (29 jaar) beleidsadviseur Jeugd & Onderwijs bij de gemeente Schiedam, gemeenteraadslid in de gemeente Nissewaard en inwoner van Spijkenisse. Ik zie de samenleving veranderen. De wereld wordt steeds platter en kleiner. Nieuwe generaties veroorloven zich een andere positie in de samenleving. De uitdaging is om als overheid de aansluiting te behouden. Is de overheid in deze vorm nog wel houdbaar richting de toekomst? Als ambtenaar leg ik voortdurend verbindingen tussen jongeren, ambtenaren en politici over de ontwikkeling in de samenleving en bewustzijn over elkaars rol. Dat betekent dat we nieuwe vormen organiseren en ruimte durven geven aan bewegingen en initiatieven zonder dat we precies weten wat eruit komt. Vooral dat laatste is eng, maar zo ontzettend belangrijk om pareltjes te laten ontstaan. In het samenspel tussen gemeente, politiek en inwoners in de context van een veranderende werkelijkheid probeer ik een waardevolle bijdrage te leveren.

Wouter Struijk