Jonge Ambtenaar van het Jaar 2017

De winnaar is bekend! Op 19 januari 2017 won Teun Meulepas de titel Jonge Ambtenaar van het Jaar 2017. In de finale streed hij tegen Hans Hindriks, Karen van Ruiten en Eveline Zeeman.

De vakjury, bestaande uit Kim Putters (Directeur SCP en bijzonder hoogleraar Erasmus Universiteit), Stientje van Veldhoven (Tweede Kamerlid D66 en oud-finalist JAvhJ), Arre Zuurmond (Ombudsman regio Amsterdam en Overheidsmanager van het Jaar 2016), Maarten van Diggelen (Senior trainer en adviseur Bestuursacademie Nederland) en Liang de Beer (vice-voorzitter FUTUR Jonge Ambtenaren Netwerk) verkozen Teun unaniem tot winnaar. Teun is projectleider energie bij de Provincie Noord-Brabant.

Juryvoorzitter Kim Putters prees Teun Meulepas om zijn sterke persoonlijkheid, zijn lef en het feit dat hij risico durft te nemen. “Teun is iemand die iedereen durft te spreken, binnen en buiten Nederland. Iemand die verbinding weet te maken en die de lessen uit het ene vraagstuk weet toe te passen op een ander vraagstuk. Hij accepteert geen grenzen en daagt ze uit. Het is iemand die nieuwe wegen weet te vinden op zo’n ontwapende en onbevangen manier: daar kun je geen nee tegen zeggen.” Teun mag een jaar lang jonge ambtenaren vertegenwoordigen als toonbeeld van een ambtenaar die grensverleggend denkt en werkt. Voorzitter van FUTUR, Nicole Cox: “We zijn trots op hem als ambassadeur. In de huidige samenleving waarin ambtenaren dagelijks uitgedaagd worden om niet voor, maar mét de inwoners te denken, praten en doen, is lef en een flexibele mindset nodig. Het is aan ons, jonge ambtenaren en daarmee toekomst van het openbaar bestuur, om te laten zien dat samenwerking over grenzen noodzakelijk is.” Teun Meulepas krijgt de wisseltrofee én een fantastische ervaringsprijs van VNG International.

Teun Meulepas mag zich een jaar lang Jonge Ambtenaar van het Jaar noemen. Hij staat als ambassadeur voor jonge ambtenaren volop in de belangstelling, net als de organisatie waar de jonge ambtenaar werkt. Met het winnen van de eervolle titel ontvangt de Jonge Ambtenaar van het Jaar ook een prachtig kunstwerk én een fantastische ervaringsprijs.

Ook de publieksprijs is weer vergeven. Eveline Zeeman kreeg de meeste stemmen en sleepte deze prijs in de wacht. Als programma manager vluchtelingen bij de gemeente Zaanstad denkt en werkt ze vanuit de behoefte van de stad. Eveline wint een opleidingscheque van de Bestuursacademie ter waarde van €5000,-.

Elk jaar organiseert FUTUR de verkiezing van de Jonge Ambtenaar van het Jaar. Dit jaar was het thema ‘over grenzen’. Dat thema kozen we omdat overheden steeds meer samenwerken met andere overheidsorganisaties, maatschappelijke partners en inwoners. Er ontstaat ruimte voor nieuwe mogelijkheden waarvan jonge ambtenaren slim gebruik kunnen maken. Het thema ‘Over grenzen’ gaat daarom ook over de uitdaging van jonge ambtenaren om over de grenzen van hun eigen rol te kijken; hoe kan je echt het verschil maken?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Stichting FUTUR, via info@futur.nl.

De kandidaten

Hans Hindriks
Hans HindriksBeleidsmedewerker directie MBO, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Teun Meulepas
Teun MeulepasProjectleider energie, Provincie Noord-Brabant
Karen van Ruiten
Karen van Ruiten Projectleider Innovatie, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Eveline Zeeman
Eveline ZeemanProgrammamanager Vluchtelingen, Gemeente Zaanstad