Als jong ambtenaar van het jaar ‘12 kom je nog eens ergens. Zo mocht ik een dag met Ralph Pans op pad. En niet zo maar een dag, maar de tweede jubileumdag van de VNG-verjaardag!

Het werd vroeg opstaan, want @jeroenvangool zou om 8.00 voor de deur van Des Indes staan om mij op te vangen. Ralph en de andere bestuursleden hadden hun gekookte eitje al bijna achter de kiezen toen ik binnenkwam druppelen. Hoofonderwerp van het ochtendgesprek was: ‘Golden Earring’. De vraag of ik wist wie dat waren bleef niet uit. Ik grinnikte wat, dronk een slok koffie en bewaarde de gedachten die door mijn hoofd schoten netjes voor mijzelf. Lees verder

Lowlands. Dat is toch echt het eerste wat ik dacht toen ik die tent op het Malieveld zag staan. Deze keer alleen geen hip armbandje, maar wel een ‘goodie bag’. En ongelofelijk, wat zijn die bestuurders daar dol op! Werkelijk niet normaal; voordat je de plenaire zaal in komt, moet je je door een doolhof van stands heen wanen, waar de gekste dingen worden aangeboden. Het monopoliespel als ‘tool’ voor het integrale bezuinigingsdebat is misschien nog wel wat te vergevorderd voor mijn kleine neefjes, maar leuk genoeg om eens met een biertje erbij te proberen.

Voor aanvang van de ALV gaf Ralph mij een rondleiding door ‘de tent’. Handjes schudden, langs de schmink, soundchecks en Eva Jinek spreken J. De ALV zelf was mij eerlijk gezegd wel wat te braaf. De VNG bestaat nu 100 jaar en na het terugkijken dat de eerste dag centraal stond, was nu de toekomst van de gemeenten en de VNG aan de beurt. Trendwatcher @AdjiedjBakas en Eberhard van der Laan prikkelde mijn gedachten, maar ik kreeg niet het idee dat de aanwezigen zich realiseerden dat de bestuurlijke kaart van Nederland over 25 jaar fundamenteel anders is dan nu. Daar ligt een kans en een prioriteit voor de VNG, nu we het toch over de toekomst hebben!

Na afloop nog even naar het VNG kantoor aan de Nassaulaan: Schitterend pand, prachtige lichtinval en uitnodigende flex-ruimtes. Leuk gesprek gevoerd met Rolf Swart en Arthur Wiggers over de activiteiten van VNG international. Wellicht dat er daar nog een mooie ervaring in het verschiet ligt. Als jong ambtenaar van het jaar en als ‘Zelfstandige Publieke Professional’ (ZPP) lever ik tenslotte maar al te graag een bijdrage aan de opgaven van de VNG in het buitenland!

To be continued…