“De NCTV is een samenwerkingsorganisatie, dat betekent dat succes afhankelijk is van de samenwerking met andere organisaties. Ons doel is het voorkomen van maatschappelijke ontwrichting en als die toch ontstaat om het te beheersen.”

Dat vertelde Dick Schoof tijdens de eerste editie van ‘Futur Ontmoet’. Maandagavond 19 oktober verzamelden zich zo’n zeventig jonge ambtenaren in Nieuwspoort om de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) aan de tand te voelen.

Samenwerking met Haagsch College

Het nieuwste Futur-evenement ‘Futur Ontmoet’ is een kleinschalige, intieme en exclusieve collegereeks door het hele land. De eerste editie werd door Futur georganiseerd in samenwerking met Haagsch College en werd gepresenteerd door Vincent Rietbergen, politiek journalist voor de NOS en mede-oprichter van Haasch College. Hij begeleidde de avond, waarop Schoof, één van de belangrijkste bestuurders op het gebied van terrorismebestrijding, ruim anderhalf uur het hemd van het lijf werd gevraagd door de aanwezige jonge ambtenaren.

Menselijk verhaal

‘Futur Ontmoet’ is vooral bedoeld om de mens achter de topfunctie te leren kennen. Dat sprak Schoof duidelijk aan. Vol enthousiasme vertelde hij over het begin van zijn loopbaan en hoe hardlopen hem helpt zijn hoofd leeg te maken na een lange werkdag. Daarnaast sprak hij uitgebreid over de inhoudelijke thema’s waarmee de NCTV dagelijks te maken krijgt, zoals de vluchtelingenstroom, de MH17-ramp en cyberterrorisme.

Openhartig

De aanwezigen kregen alle ruimte om vragen te stellen. Hoe weten we zeker of er geen terroristen zitten tussen de vluchtelingen? Hoe heeft de Schoof de samenwerking tussen alle organisaties ervaren tijdens de MH17-ramp? Onderschatten we de risico’s niet van cyberterrorisme? Onze gastspreker gaf, aan de hand van mooie anekdotes, openhartig antwoord op alle vragen uit de zaal. Omdat de kernwaarde achter Futur Ontmoet is dat je erbij moet zijn om alle ins en outs te horen kunnen vragenstellers en sprekers eens echt vrijuit met elkaar praten. De deelnemers kregen op deze manier écht een inkijkje in het dagelijks leven van een topbestuurder.

‘Futur ontmoet…’ op 14 december

De voorbereidingen voor de tweede editie van ‘Futur ontmoet…’ zijn alweer in volle gang. Deze editie vindt plaats op 14 december. Naam en locatie houden we nog even geheim. Houd de komende dagen onze site en social media in de gaten als je wil weten wie we dit najaar nog aan de tand gaan voelen!

Leave a Comment